Beograd: biljke i apartamani

Biljke u apartmanu, stanu, kancelariji i drugim zatvorenim prostorima  pročišćavaju vazduh, upijaju elektromagnetna zračenja, štite od buke, umanjuju stres, deluju pozitivno na psihu…

mini bašta, sobne biljke koje pročišćavaju vazduh

Sobne biljke pročišćavaju vazduh tako što prerađuju ugljen dioksid koji izdišemo i druge otrovne materije, a proizvode kiseonik. Među  zagađivačima treba istaći formaldehid koji je sveprisutan u stanovima i drugim zatvorenim prostorima. Ima ga u iverici, lepku, peni za izolaciju, plastici, osveživačima vazduha, sredstvima za čišćenje , dezodoransima, lakovima za nokte…). Formaldehid iritira disajne organe, uzrokuje astmu, alergije, glavobolje, umor I potencijalno je kancerogen. Sanseverija, hlorofitum I druge biljke upijaju formaldehid.

Osim što pročišćavaju vazduh od toksičnih materija, biljke ga ujedno  oplemenjuju negativnim jonima koji pozitivno utiču na naše zdravlje: povećavaju koncetraciju i budnost, povećavaju imunitet, poboljšavaju rad metabolizma, oporavljaju naše ćelije, pomažu kod glavobolje, astme, alergija…

U zatvorenom prostoru vazduh je manje-više  lošeg kvaliteta zbog upotrebe rasvete, grejanja, klima uređaja I brojnih električnih aparata. Da li ste znali da se oko 70 odsto detoksikacije organizma obavi preko disanja?

Biljke koje se preporučuju za držanje u stanovima ili apartmanima

  1. Sanseverija (svekrvin jezik, indijansko pero)

Poznat kao biljka koja proizvodi najviše kiseonika, posebno noću, pa se preporučuje za spavaće sobe.

sanseveria

  1. Zlatna lozica (đavolji bršljan)

Bršljan uklanja 60 odsto plesni iz vazduha i 58 odsto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor. Takođe, uništava i gljivice.

Najbolje držati u dnevnom boravku i drugim prostorijama u kojima boravi mnogo ljudi, jer je odličnan za filtraciju formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka iz vazduha.

zlatna lozica

  1. Areca palma

Uklanja  sve testirane toksine iz prostorije. Proizvodi dovoljno kiseonika za jednu osobu.

areca palma

  1. Hlorofitum (zeleni ljiljan)

Odlično upija otrove iz vazduha kao što su formaldehid, ugljen-monoksid i benzen (koristi kao rastvor za proizvodnju boja, lakova, sredstava za pranje, insekticida…). Dakle, savršen je za aprtmane u Beogradu, gde se gosti često smenjuju pa je i veća upotreba sredstava za čišćenje.

Hlorofitum

  1. Brdska palma (šamadorea)

Upija formaldehid, ali je i vrlo dobar ovlaživač vazduha.

brdska palma

  1. Spatifilum

Upija toksine iz boja ili sintetičkih materijala u kući. Neutrališe radijaciju električnih uređaja, pa  idealno mesto za njega je pored kompjutera ili TV-a. Dobro uklanja I gljivice, pa je preporučljiva i za kupatilo.

spatifilum

  1. Aloe vera

Upija višak ugljen-dioksida i značajno podiže nivo kiseonika u prostoru. Samo jedna saksija aloe vera ima isti efekat kao devet bioloških pročišćivača vazduha.

aloe vera

Ovim spisak nije završen. Dobar uticaj imaju i zmajevac, afrička ljubičica, ciklama, gerber, orhideja, fikus, drvo života…

Nisu sve biljke preporučljive za držanje u stanu, ali nekima od gore pomenutih definitivno treba pronaći mesto u domu.

Share Button