Crkva Ružica na Kalemegdanu (Beograd)

Crkva Ružica, Beogrd centar apartmani Nalazi se u Beogradskoj tvrđavi i posvećena je rođenju presvete Bogorodice. Na istom mestu i pod istim imenom postojala je crkva još u vreme despota Stefana Lazarevića (1393 – 1427), ali nikome nije poznato ko ju je i kada podigao. U svojoj prošlosti više puta je bivala rušena i nanovo građena. Današnji izgled crkva je poprimila 1925, kada je obnovljena zahvaljujući prilozima Beograđanki, čiji su muževi i braća bili na ratištu. Spada u najunikatnije svetske crkve.
Lusteri male kapele, najstarije u Beogradu, u potpunosti su napravljeni od praznih čaura od metaka, delova mačeva i topova. Nezvanična lista deset najjedinstvenijih crkava na svetu objavljena je još 2009. godine ( joxt.wordpress.com/2009/02/28/top-10-unique-churces/ ), dok je lista deset najlepših pravoslavnih crkavna iz aprila 2011. godine (www.bootsnall.com/articles/09-04/11-interesting-orthodox-churches-and-cathedrals.html ).
Postoji veliki broj priča i legendi o crkvi.

Naši apartmani u Beogradu su u neposrednoj blizini Crkve Ružice. Moj Apartman Beograd omogućava vam povoljan privatan smeštaj u centru Beograda.

 

Share Button