Apartmani Beograd – Festival dokumentarnog filma

– 7  VELIČANSTVENIH –

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma 30. januar – 03. februar

Festival je konačno izašao iz malih sala i ušao u veliku dvoranu Sava Centra. Dokumentarni film je postao popularan među mlađom publikom, kako u svetu – tako i kod nas. Tako, nije neobično da mladima u nordijskim zemljama, večernji izlazak  bude poseta bioskopu sa dobrim ”dokumentarcem”.

Program:

U_POTRAZI_ZA_SUGAR_MENOM Sreda, 30. januar, Velika dvorana, 19:00, svečano otvaranje, cena ulaznice: 350 din.
U POTRAZI ZA ŠUGAR MENOM
SEARCHING FOR SUGAR MAN
Švedska, Velika Britanija 2012.
86 minuta
režija: Malik Benđelul

Festival otvara jedan od najvećih planetarnih hitova u istoriji savremenog dokumentarizma! „U POTRAZI ZA ŠUGAR MENOM“ je zadivljujući dokument o čudu, svedočanstvo o snazi poezije, priča o proroku koji je pronašao svoje mesto, bajka o izgnanom koga pozivaju da se vrati! Film dramatične kompozicije napetog bioskopskog trilera, sjajno upletenih finih, dubokih slojeva. Uzbudljivi film traganja i putovanja u vrhunskoj režiji mladog švedskog autora Malika Benđelula osvojio je podjednako sve kontinete i čudom spojio Afriku i Ameriku. Jedan od najznačajnih kandidata za nagradu Oskar za dugometražni film.

Trailer

 

CAJ_ILI_STRUJA_01 Sreda, 30. januar, Velika dvorana, 21:15, cena ulaznice: 350 din.
ČAJ ILI STRUJA
LE THÉ OU L’ÉLECTRICITÉ
Belgija, Francuska, Maroko 2012.
93 minuta
režija: Žerom le Mer

Iza jednostavnog, a začudnog pitanja “ČAJ ILI STRUJA” krije se duhovito i nadahnuto suočavanje sa savremenom civilizacijom, tačnije preispitivanje vrednosti koje one donosi. Jedinstvena antropološka studija, ali i dokument o nečem što deluje gotovo neverovatno. Film koji nas vodi na vrhove marokanskih planina otkrivajući svet nedotaknut i nezagađen savremenim tehnologijama. Ali, film svedoči i o prvim susretima sa važnim stvarima koje su za nas postale svakodnevica. Zadivljujući podvig autora Žeroma le Mera i njegove požrtvovane ekipe. Oni su se uspeli na kozije staze da zabeleže predivne prizore, ali i da otkriju vrh sa koga se preciznije vidi svet iz koga su došli.

Trailer

 

POSLEDNJA_KOLA_HITNE_02 Četvrtak, 31. januar, Velika dvorana, 19:00, cena ulaznice: 300 din.
POSLEDNJA KOLA HITNE U SOFIJI
ПОСЛЕДНАТА ЛИНЕЙКА НА СОФИЯ
Bugarska, Hrvatska, Nemačka 2012.
75 minuta
režija: Ilian Metev

Prefinjeno dokumentarističko ostvarenje „POSLEDNJA KOLA HITNE U SOFIJI” delo je đaka jedne od najboljih britanskih škola dokumentarizma, mladog bugarskog režisera Ilijana Meteva. Ovo britko ostvarenje, majstorski režirano, svoju premijeru imalo je na festivalu u Kanu. Nagradu za najbolji dokumentarac osvojio je na velikom festivalu u Karlovim Varima. Potpuno fokusiran na glavne junake priče, mali tim kola hitne pomoći, ovaj film biranim sredstvima minimalističkog filmskog postupaka, postepeno gradi sve širu i širu sliku sveta obojenog tamnim tonovima, ali začinjenog oporim humorom i toplinom.

Trailer

palme Petak, 1. februar, Velika dvorana, 19:00, cena ulaznice: 300 din.
PALME
PALME
Švedska, Danska 2012.
90 minuta
režija: Kristina Lindstrem i Mod Nikande

Najveći bioskopski hit prošle godine u Švedskoj bio je, i još uvek jeste, film jednostavnog naslova „PALME”. Premijera je bila u septembru i dogodila se u 110 bioskopa širom Švedske, a broj gledalaca nije bio takav još od sedamdesetih. To svakako nije samo zbog toga što je tema od izuzetnog značaja za sve nordijske zemlje, već i zbog toga što se radi o vizuelno atraktivnoj, dinamično komponovanoj, uzbudljivoj i sjajno ispričanoj biografiji jednog od političara koji su obeležili XX vek. Uz to, to je priča o jednoj sjajnoj epohi i o svetu kakvog danas teško možemo i da zamislimo.

Trailer

SOUNDBREAKER_01 Subota, 2. februar, Velika dvorana, 19:00, cena ulaznice: 300 din.
SOUNDBREAKER
Finska, 2012.
86 minuta
režija: Kimo Koskela

Prodorni zvuci, muzika puna strasti i nekonvencijalni svirač na harmonici osnovni su sastojci neobičnog finskog muzičkog dokumentarca „SOUNDBREAKER” režisera Kima Koskele, koji je poznat po filmovima i video radovima posvećenim muzici i plesu. Za vernu publiku festivala „Sedam velićanstvenih” još jedna poslastica iz Finske sa pravom dozom ludosti! Priča o umetniku i umetnosti i najviše od svega o traganju i pronalaženju „sopstvenog glasa”.

Trailer

ZIMSKI_NOMADI_02 Nedelja, 3. februar, Velika dvorana, 18:00, cena ulaznice: 350 din.
ZIMSKI NOMADI
HIVER NOMADE
Švajcarska, 2012.
90 minuta
režija: Manuel fon Štirler

Magija jednog od najstarih ljudskih načina putovanja, ovoga puta kroz snežno bele zimske pejzaže, i velika avantura neobičnog, harizmatičnog para i njihovih mnogobrojnih “sledbenika”, ovekovečene su u vanserijskom švacarskom dokumentarcu „ZIMSKI NOMADI”. Dobitnik ovogodišnjeg evropskog Oskara za najbolji dokumentarni film zaista je spoj vrhunske režije, kamere, montaže i zvuka. Veliki moderni dokumentarac, posvećen malim ljudima i protagonistima iz davno zaboravljenih vremena u režiji švajcarskog autora Manuela fon Štirlera. Film koji nam čudesno predstavlja vizije iskonskih vremena

Trailer

PRIVATNI_SVEMIR_01 Nedelja, 3. februar, Velika dvorana, 20:15, svečano zatvaranje, cena ulaznice: 350 din.
PRIVATNI SVEMIR
SOUKROMÝ VESMÍR
Republika Češka, 2012.
83 minuta
režija: Helena Treštikova

Svečano zatvaranje je rezervisano za veliku zvezdu evropskog dokumentarizma, Helenu Treštikovu, dobitnicu Feliksa za jedan od svojih prethodnih filmova. Njeno najnovije ostvarenje „PRIVATNI SVEMIR” je svakako najneobičnija priča o osvajanju svemira koju ste ikada gledali. Divna i topla hronika jedne obične češke porodice, ispričana kao da se radi o junacima čuvenih filmova Mencla i Formana, prožeta je studijom vremena i društva kroz prizmu ironičnih lajtmotiva, kao što su televizori i televizija od šezdesetih do danas. I najviše od svega – zadivljujući dokumentaristički podvig: život jednog mladog čoveka, od rođenja do njegove 37 godine, obuhvaćen jednim jedinim filmom.

Trailer

preuzeto sa vebsajta Sava Centra

Dolazite u Beograd na festival? Nudimo vam odličan smeštaj u srcu Beograda – Moj Apartman Beograd – apartmani Beograd centar – Beograd stan na dan

 

Share Button