Najbolji restorani u centru Beograda

1. Casa Nova

ADRESA – Gospodar Jovanova 42a
KUHINJA – Italijanska, Mediteranska, Evropska
POSEBNA ISHRANA – vegeterijanska, veganska, bezglutenska
OBROCI – ručak, večera, branč

Casa Nova, restoran italijansko-francuske kuhinje smešten u srcu Beograda, na Dorćolu – starom gradskom jezgru, poznatom po multikulturalnoj atmosferi.
Ponuda uključuje paste, bifteke, piletinu, ćuretinu… po recturama italijanske i francuske kuhinje. Ali, ovde možete pojesti i odlično pripremljene plodove mora i nekoliko vrsta ribe.
Casa Nova  preporučuje specijalitet kuće “Sicilijanski točak”. Kao podlogu ima tortilju, preko nje povrće spremljeno na puteru i belom vinu, a odozgo biftek ili piletinu (po želji). Još jedan biftek želi doći do izražaja – “Biftek u sosu od gorgonzole”, a odmah je tu i “Peper stek” – biftek u sosu od zelenog bibera.Testenine, sirevi i sosevi, od kojih je “Sos sa 4 vrste sira” – najbolji u gradu!

Za aperitiv se nude domace rakije – dunja, kajsija, šljiva i malina, a vinska karta sadrži veliki izbor domaćih, italijanskih, francuskih, argentinskih, čileanskih i australijskih vina.
Lagani italijanski zvuci neprimetno će dopirati do Vas i učiniti Vaše vreme jos prijatnijim. Na Vama je da se prepustite ljubaznom osoblju, čije će Vas preporuke odvesti na uzbudljivo gastronomsko putovanje.


2. Smokvica

ADRESA – Kralja Petra 77
OPSEG CENA – 588 –1,765 RSD
KUHINJA – mediteranska, zdrava, istočno-evropska, centralno-evropska
POSEBNA ISHRANA – vegererijanska, veganska, bezglutenska
OBROCI  – doručak, ručak, večera, branč

Ovaj restoran u Kralja Petra ulici samo je jedan od sedam Smokvica restorana u Beogradu.
Smešten u strogom centru grada, s  drvetom smokve u divnoj bašti. Ovo privlačno i opuštajuće mesto daće Vam neverovatno zadovoljstvo.

Smokvica je dizajnirana u eklektičnom stilu u kojem dominira bela i zelena, tako da ne budete iznenađeni umetničkom patinom koja odiše mediteranskim stilom.

Različite nacionalnosti vlasnika Smokvice ogledaju se i u meniju, pa možete očekivati raznovrstnost  jela, sastojaka i kulinarskih tehnika koje potiču iz razlišitih kultura i zemalja. Tako su u ponudi meksički takos ili kesadila, američki burgeri, izraelski humus i lagane mediteranske salate.


3. Trattoria Pepe

ADRESA –  Gospodar Jovanova 33
OPSEG CENA – 588 –1,765 RSD
KUHINJA – mediteranska, italijanska,
POSEBNA ISHRANA – vegererijanska, veganska
OBROCI  – doručak, ručak, večera, branč

Restoran  je smešten u srcu Beograda ali  daleko od gradske vreve, gde se u prijatnom ambijentu svaki gost oseća kao kodkuće.
Dnevna ponuda počinje doručkom u kojem dominira sendvič  “Tost’o bucco”, koji ne možete nigde drugo pronaći. Za ručak možete da iskombinujete razičite paste i salate, kao i  nekoliko vrsta stekova i piletine pripremljene na razne načine… a sve to uz mirise kvalitetnog maslinovog ulja i začinskog bilja. Domaća testa prave se ručno i služe ih isključivo sveža, na bazi dnevne pripreme. Ovde možete da probate autentične italijanske paste i kolače kao što su tiramisu, čokoladni tart sa belom i crnom čokoladom, sicilijanske kanole.
Sve ovo vas uverava da ’’Dolce Vita’’(sladak život) stvarno postoji.

U ponudi imaju i veliki izbor odabranih italijanskih i domaćih vina.  U svakom brižlivo promišljenom detalju, od enterijera u pastelnim bojama i svedenog dizajna, preko srdačne atmosfere, kuhinje, do lagane muzike, svuda možete osetiti duh Italije.


4. Radost Fina Kuhinjica

ADRESA: Pariska 3
OPSEG CENA – 588 –1,765 RSD
KUHINJA – evropska
POSEBNA ISHRANA – vegererijanska, veganska, bezglutenska
OBROCI  – ručak, večera

Jedan od prvih restorana ove vrste u Beogradu, koji će zavoleti svaki ljubitelj zdrave hrane.
U centru grada, ali udaljen od gradske buke, ovde možete probati ne samo nešto novo i originalno, već nećete osećati krivicu i ako se prejedete.
Ovo mesto je za one koji cene vegetrijansku ishranu, ali i za skeptike koji smatraju da je sva zdrava hrana bezkusna.
Kuhinjica služi razna jela uključujući humuse, umake, supe, remen, tofu. Dostupne su razlićite vrste smutija, veganski sladoledi i brojni napici.
Sve se priprema od uglavnom organskih sastojaka.


5. Donji grad

ADRESA – Visokog Stevana 54
OPSEG CENA – 384 -943 RSD
KUHINJA – evropska, roštilj
POSEBNA ISHRANA – vegererijanska, veganska

Budući da je smešten u donjem delu Dorćola, restoran Donji grad nije preplavljen turistima za razliku od onih restorana u strogom centru.
Restoran ima dva nivoa – na gornjem je kafe sa pogledom na park, i tu možete uživati u espesu, doručkovati ili pojesti kolač. U donjem nivou je restoran, ušuškan u vanvremenski šarm drveta i cigle.
Ovaj restoran ima dugu porodičnu tradiciju i poznat je po pripremi jela po staroj recepturi.
Možete uživati u domaćem kajmaku u sveže ispečenoj lepinji, u jelima ispod sača, piti od dimljene svinjetine, mesu i povrću sa roštilja, čorbama, domaćim kolačima….
Budit oprezni – porcije su zaista velike!


6. Gradska 

ADRESA – Mike Alasa 54, Pančićev park
OPSEG CENA – 236 – 1.061 RSD
KUHINJA – tradicionalna, čorbe, roštilj, istočno-evropska, centralno-evropska
POSEBNA ISHRANA – vegererijanska, veganska, bezglutenska

Grdaska je restoran autentične nacionalne kuhinje, sa velikim izborom specijaliteta iz topličkog kraja. Sve priprema ’vitez kulinarstva’ Slobodan Miljaković. Možete uživati u trdicionalnim jelima kao što su janija, jagnjetina u mleku sa vrganjima, šumsko pile, starinska pljeskavica, prebranac ili pečene paprike. Tu su takođe čobanska, moravska i balkanska salata, da oboje dan i učine ga lepšim.


7. New Reset

ADRESA – Gospodar Jovanova 42
OPSEG CENA – 588 –1,765 RSD
KUHINJA – francuska, mediteranska, evropska
POSEBNA ISHRANA – vegererijanska, veganska, bezglutenska
OBROCI  – doručak, ručak, večera, branč

Predstavlja miks srpske kuhinje i francuskog ambijenta.
Smešten je na Dorćolu, u neobičnoj zgradi iz 1923. g. Njegova prelepa bašta je prava  skrivena oaza, gde mir i tišinu narušava  jedino cvrkut ptica.
Originalna kuhinja i ekskluzivna vina upotpunjeni su izložbom slika poznatih slikara, kao i diskretnom muzikom koja se savršeno uklapa u romantični ambijent.


8. Little Bay

ADRESA: Dositejeva 9a
OPSEG CENA: 590 – 2,359 RSD
KUHINJA – internacionalna, evropska, istočno-evropska, centralno
evropska
POSEBNA ISHRANA – vegererijanska, veganska, bezglutenska
OBROCI  – ručak, večera

Ovo je ekstravagantno mesto sa čudesnom hranom, uslugom, dekorom opere i klasičnom muzikom, idealno za romantične večeri. Nakon četiri uspešna Little Bay restorana u Londonu, njihov vlasnik je odlučio da svojoj domovini prenese deo svog bogatog iskustva, stečenog u decenijskom radu u oštroj konkurenciji svetske prestonice ugostiteljstva. Rezultat je jedinstveni spoj muzike, umetnosti i kulinarstva. I tako je Beograd dobio na dar jedini restoran na svetu posvećen klasičnoj muzici, hram kulture i mecenu mladih muzičara.
Petar (vlasnik) je održao isti etos u svim Little Bay restoranima – pružiti dobru evropsku hranu s francuskim ukusom po fantastičnim cenama.

NAJBOLJI BEOGRADSKI
RESTORANI DUGE TRADICIJE

9. Franš

ADRESA: Bulevar Oslobođenja 18a
KUHINJA – mediteranska, evropska, internacionalna
POSEBNA ISHRANA – vegererijanska, veganska, bezglutenska
OBROCI  – doručak, ručak

Franš, porodični restoran od 1982, stvara finu gastronomiju u hedonističkoj i otmenoj atmosferi.
Naglask je na vrhunskom kvalitetu sastojaka, s pažnjim odabranih.  Kuhinja se zasniva na svežim sastojcima i njihovoj besprekornoj obradi. Sva jela se pripremaju u trenutku porudžbine, i to bez konzervansa i drugih hemikalija. Sastojci koji nisu termički obrađeni u restoranu, svakodnevno se testiraju u njihovoj laboratoriji. Poslužena morska riba i plodovi mora su sveži, i potiču od ribara Egejskog, Jadranskog i Severnog mora, sa posebnom oznakom mesta i datuma ulova.


10. Madera

ADRESA: Bulevar Kralja Aleksandra 43
OPSEG CENA: 830 – 3.300RSD
KUHINJA – evropska, istočno-evropska, centalno-evropska, internacionalna
POSEBNA ISHRANA – Vegererijanska, veganska, bezglutenska
OBROCI  – ručak, večera, branč

Otmeni restoran s manirima starih vremena. To je mesto gde još uvek živi boemski duh starog Beograda.
Madera nudi specijalitete nacionalne i internacionalne kuhinje, od pažljivo odabranih svežih sastojaka.


11. Tri Šešira

ADRESA: Zetska 29, Skadarlija
OPSEG CENA: 486 – 1.946 RSD
KUHINJA – tradicionalna, roštilj, evropska, istočno-evropska, centralno-evropska
POSEBNA ISHRANA – Vegererijanska
OBROCI  – Doručak, ručak, večera, branč

Tri šešira ja pravi dragulj među restoranima boemske Skadarlije.
Podignut je u srcu Skadarske ulice i ima prepoznatljiv ambijent viže od 150 godina. Restoran je poznat po svojoj usluzi i kvalitetu i izvan granica zemlje. Imao je čast da ugosti neke od najeminentnijih domaćih i inostranih ličnosti: kralja Huana Karlosa, Džordža Buša, Pertinia, Vilija Branta….

BETON HALA – fensi zona

Beton Hala  se nalazi na svskom pristaništu, nastala kasnih 30-ih godina XX veka, nekada je bila carinsko skladište . Pretvoreno je u mesto sa nizom fensi i trendi barova i restorana.
Ovde možete da uživate u ručku, piću, večeri ili čak osetite popularni noćni život Beograda.
Većina restorana ima dobru hranu. Neki imaju i živu muziku, naročito vikendom.

Adresa: Karadjordjeva 2-4

12. Ambar

KUHINJA – nacionalna, roštilj, savremena
POSEBNA ISHRANA – Vegererijanska, veganska, bezglutenska
OBROCI  – Doručak, ručak, večera, branč

Ambar je prvi moderni internacionalni lanac restorana balkanske kuhinje.
Predstavlja mešavinu tradicije i nasleđa sa kreativnočću i modernim dizajnom. Rezultat toga je nezaboravno iskustvo koje obogaćuje sva čula ukusnom hranom, neverovatnim pićima i atmosferom koja objedinjuje udobnost i visoki stil. Svaki detalj – od raznovrsnih specijaliteta, stilizovanog enterijera, bogate ponude najfinijih balkanskih rakija, do profesionalne usluge, je pažljivo utkan u celokupan doživljaj koji će vas ostaviti bez daha.


13. Toro

KUHINJA –  mediteranska, evropska, španska, argentinska, centralno-američka
POSEBNA ISHRANA – Vegererijanska, veganska, bezglutenska
OBROCI  – ručak, večera, branč

TORO Latin Gastro Bar  je kreativna mešavina  kreativna mešavina latinske kulture i ukusa. Vlasnik i glavni kuvar Richard Sandoval, čija priznanja obuhvataju Bon Appétit Restaurateur of the Year i Mexico’s Toque d’Oro, koristi južno i centralno američke sastojke i vešto kreira male tanjire predviđene za deljenje sa prijateljima. Karta pića uključuje inovatne koktele, zbirku latinskih vina i raznovrsna žestoka alkoholna pića koja su kreirana za uživanje. Veseo interijer spaja tradicionalne i savremene ukuse i savršeno je mesto za degustiranje izuzetnih specijaliteta čuvenog kuvara Ricarda Sandovala.

Ako je stan na dan Beograd Vaš izbor, i ako ste ga iznajmili u centru grada, za svega par minuta hoda možete uživati u nekom od ovih divnih restorana.

Bon Appetit

Share Button