Najbolji restorani u centru Beograda

1. Casa Nova

ADRESA – Gospodar Jovanova 42a
KUHINJA – Italijanska, Mediteranska, Evropska
POSEBNA ISHRANA – vegeterijanska, veganska, bezglutenska
OBROCI – ručak, večera, branč

Casa Nova, restoran italijansko-francuske kuhinje smešten u srcu Beograda, na Dorćolu – starom gradskom jezgru, poznatom po multikulturalnoj atmosferi.
Ponuda uključuje paste, bifteke, piletinu, ćuretinu… po recturama italijanske i francuske kuhinje. Ali, ovde možete pojesti i odlično pripremljene plodove mora i nekoliko vrsta ribe.
Casa Nova  preporučuje specijalitet kuće “Sicilijanski točak”. Kao podlogu ima tortilju, preko nje povrće spremljeno na puteru i belom vinu, a odozgo biftek ili piletinu (po želji). Još jedan biftek želi doći do izražaja – “Biftek u sosu od gorgonzole”, a odmah je tu i “Peper stek” – biftek u sosu od zelenog bibera.Testenine, sirevi i sosevi, od kojih je “Sos sa 4 vrste sira” – najbolji u gradu!

Pročitaj više

Teretane u centru Beograda

Došli ste u Beograd na dve nedelje, i ne želite ništa da izgubite od svog zdravlja i dobre kondicije. Želite da nastavite sa uobičajenim treningom.

Pitate se da li u Beogradu postoje teretane u koje možete da odete samo nekoliko puta, a da ne morate da platite za ceo mesec?

Ima li ijedna teretana u centru grada koja, za razliku od većine teretana smeštenih u suterenu, pruža dobar pogled koji motiviše?

Continue reading

Gde ostaviti prtljag u Beogradu?

Foto: Merry Christmas

Doputovali ste u Beograd rano, imate nekoliko sati pre nego što možete da se prijavite u hotel ili apartman. Idealno za šetnju po gradu. Ima samo jedan problem – šta sa Vašim velikim koferom? Ne možete njega vući sa sobom po gradskim ulicama i prodavnicama. Slična situacija je i sa kasnim letovima. Odjavili ste se iz apartmana u 11 č pre podne, a let vam je tek u 10 uveče. Gde ostaviti stvari?

Odlično rešenje su servisi za čuvanje prtljaga.

nastavi s čitanjem

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu

Priču o crkvi Ružici i Kapeli Svete Petke započećemo despotom Stefanom i srušenom srednjovekovnom  Sabornom crkvom na Kalemegdanu.

Bogorodičina crkva I Bogorodičin grad

Despot Stefan Lazarervić krajem 1403. (ili početkom 1404.g.) dobija Beograd na upravu i pretvara ga u prestonicu države. Novu prestonicu posvećuje Presvetoj Bogorodici i od tada se Beograd često naziva i Bogorodičin grad.

Život je cvetao u  Donjem gradu Beogradske tvrđave (to je onaj deo koji izlazi na Dunav). Tu se nalazilo razvijeno gradsko naselje i sve najznačajnije institucije, kao i luka za trgovačke i ratne brodove. Ovde je bilo i sedište Beogradske mitropolije – Mitropolitski dvor i Saborna crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Beograd je bio duhovni centar despotovine, a sama crkva dobijala je izuzetne darove i od despota i od srpskih vlaselina.

Kapela Svete Petke na Kalemegdanu
Kapela Svete Petke (foto sa Vikipedije)

Međutim, nije despot Stefan taj koji je izgradio Bogorodičinu crkvu. On je početkom 15. veka samo obnovio i proširio već postojeću  crkvu. Ne zna se kada je ona tačno izgrađena, ali se pretpostavlja da je iz 12. veka. Pouzdano je da je crkva već postojala u 13. veku.

U njoj  se čuvala velika pozlaćena i posrebrena čudotvorna  ikona Bogorodice, poznata i kao ikona Bogorodica Beogradska. Po predanju živopisao ju je jevanđelista Luka. Ikona je smatrana zaštitnicom Beograda.

Continue reading

KALEMEGDAN BEOGRAD

Najprepoznatljiviji  simbol Beograda – mesto koje podjednako inspiriše i turiste i Beograđane. Breg za razmišljanje, kako su ga zvali Turci, pamti i čuva prošlost Beograda od  pamtiveka do danas.

​Zahvaljujući povoljnom prirodnom položaju , prostor kraj ušća Save u Dunav oduvek je bilo nastanjen.
Arheološki nalazi svedoče o naseljima još od pre 7000.g. 

Continue reading

Njujork tajms: ,,Da li je Beograd novi Berlin?‘‘

Njujork tajms: ,,Da li je Beograd novi Berlin?‘‘

Kameno sivilo, pohabani tramvaji, sirovi šarm – Beograd izgleda kao rođak Berlina iz Istočne Evrope , piše Njujork tajms u tekstu „36 sati u Beogradu“

Novinar Njujork tajmsa hvali beogradske kafee, niske cene, talentovane mlade dizajnere, dobru kuhinju i, naravno, razuzdan i raznolik noćni život. Prema njemu, Beograd je istočnoevropski rođak nemačke prestonice.

przionica Continue reading